Toiminta 2017

Seuran vuosi alkoi elokuvatapahtumalla ”Antti Peippo – esseedokumentin mestari” Elokuvateatteri Orionissa 4. -5.3.2017.

Esitettävänä oli yksitoista Peipon dokumenttia, ja niitä oli alustamassa ja analysoimassa toistakymmentä aihepiiriensä parasta tuntijaa. Näytösteemoina olivat ”Esseitä historiasta”, ”Muisti ja identiteetti”, ”Tie kuvataiteesta elokuvaan” ja ”Nykytaiteen museo”. Lisäksi esiteltiin Peipon kuvaajan työtä, sen merkitystä omana aikanaan ja nykyaikana. Viimeisessä näytöksessä kollegat ja ystävät muistelivat esseedokumentin mestaria.

Orionin normaaliohjelmistossa nähtiin lisäksi hänen ainoa näytelmäelokuvaohjauksensa Ihmemies (1979) sekä kuvaamansa elokuvat Ruusujen aika (1969) ja Vartioitu kylä 1944 (1978).

Kuluva vuosi jatkuu monilla erikoistapahtumilla.

Toiminta 2015

Uuden ja unohdetun elokuvan festivaali Elokuvateatteri Orionissa 21. – 22.2.2015.

Risto Jarva -seuran järjestämän Uuden ja unohdetun elokuvan festivaalin ensimmäisen vuoden teemoina olivat 3D ja mykkäelokuva. Teemaelokuvien lisäksi festivaalilla esitettiin monipuolinen sarja sekä uutta että harvemmin nähtyä suomalaista elokuvaa.

Teemaelokuviin kuuluivat mm. Pohjois-Euroopan ensimmäinen 3D-elokuva, Alvar Hambergin 3:s ulottuvaisuus esiin vuodelta 1953 sekä järjestyksessä toinen suomalainen 3D-elokuva, Juho Gartzin Kolmiulotteisia kuvia (1991). Uutta 3D-elokuvaa edustivat Dave Bergin kaksi tuoretta animaatiota. Mykkäelokuvan maailma avautui kahdessa Janne Kuusen ohjauksessa vuodelta 1984 (mukana Martti Suosalo ensimmäisissä rooleissaan) sekä kahdessa viimevuotisessa lyhytelokuvassa.

Ensi-iltoihin lukeutui mm. Herra Ylpön ohjaama musiikkivideo Runoilija Ulos! (2015). Ohjelmistossa oli myös useita Helsingin ensiesityksiä ja festivaaliensi-iltoja. Unohdetumpien elokuvien osalta esitettiin mm. Jörn Donnerin elokuva Hellyys (1972).

Ohjelmistossa oli myös animaatioelokuvia, dokumenttielokuvia, kokeellista elokuvaa, melodraamaa sekä valistuselokuvapastissi. Kaksipäiväisellä festivaalilla esitettiin kaikkiaan 25 elokuvaa 21 ohjaajalta.

Festivaalin ovat perustaneet elokuvantekijät Joonas Ranta ja Joonas Einola, jotka toimivat myös festivaalin ohjelmistosuunnittelijoina.

Festivaalin yhteistyökumppanina toimi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI ja tukijana Taiteen edistämiskeskus.

Toiminta 2014

Risto Jarva ja Jaakko Pakkasvirta 80 vuotta -seminaari Elokuvateatteri Orionissa 13. – 14.9.2014.

Vuoden päätapahtumana oli Risto Jarvan ja Jaakko Pakkasvirran 80-vuotismerkkipäivän kunniaksi järjestetty kaksipäiväinen seminaari, jossa pureuduttiin mm. Jarvan ja Pakkasvirran yhteisohjauksiin, Filminorin lyhytelokuvatuotantoon ja Pakkasvirran -70-80-lukujen elokuviin. Pitkinä elokuvina nähtiin Jarvan ja Pakkasvirran esikoiselokuva Yö vai päivä (1962) ja Pakkasvirran Niilon oppivuodet (1971). Lyhytelokuvista mm. Työtä ylioppilasteatterissa (1961) ja Eläköön nuoruus! (1968).

Luennoitsijoina seminaarilla olivat mm. Eero Tammi ja Lauri Timonen, Ilkka Kippola ja Jari Sedergren, Markku Varjola, sekä Risto Alapuro.

Seminaarin päätöksenä esitettiin Jarvan elokuva Jäniksen vuosi (1977) Kino Andorrassa ja päätöstilaisuus Ravintola Dubrovnikissa.

Toiminta 2013

Yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (KAVA) kanssa Risto Jarva -seura järjesti vuoden päätapahtumana Peter von Baghin uraa käsittelevän Citizen Peter -seminaarin 14. – 15.9.2013 Elokuvateatteri Orionissa. Tilaisuuteen osallistui molempina päivinä noin 100 henkilöä. Seminaarissa julkaistiin myös Peter von Baghia käsittelevä, Antti Alasen ja Olaf Möllerin toimittama kirja Citizen Peter (Like Kustannus, 2013).

Seura huomioi ohjaaja-kirjailija Jörn Donnerin 80-vuotispäivän helmikuussa 2013. Helmikuussa seura osallistui myös ravintola Mechessä järjestettyyn elokuava-alan konkareiden tapaamiseen.

Huhtikuussa seura järjesti nuorille jääkiekkoilijoille Suomen Elokuvasäätiön elokuvateatteri Kino K-13:ssa elokuvaesityksen.

Syksyllä Myyrmäen Näyttämö ry:n kanssa Risto Jarva -seura järjesti Komisario Palmu -elokuvien ulkoilmaesityssarjan Myyrmäessä Vantaalla.

Risto Jarvan ja Jaakko Pakkasvirran merkkivuoteen 2014 liittyen seura aloittaa aikalaishaastattelujen tallentamisen sekä julistenäyttelyn keräämisen ja rahoituksen hankinnan. Risto Jarva ja Jaakko Pakkasvirta 80 vuotta -seminaari pidetään Elokuvateatteri Orionissa 13. – 14.9.2014.

Filmihullu ry:n hallituksessa seuraa ovat edustaneet Lauri Timonen ja Eero Tammi.

Seura vie mahdollisuuksien mukaan eteenpäin projektia Antti Peiposta ja hänen elokuvistaan kertovan kirjan aikaansaamiseksi.

Seura suunnittelee kevääksi 2015 järjestettävää Uuden ja unohdetun elokuvan festivaalia.

Toiminta 2012

Risto Jarva -seura oli mukana järjestämässä vuoden aikana seuraavia tapahtumia:

11.9. – 16.9. Risto Jarva -elokuvaviikko Kino Tuomarilassa, yhdessä Tuomarila-seuran kanssa.

6. – 7.10. Teuvo Tulio 100 vuotta -seminaari, yhdessä Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (KAVA) kanssa Elokuvateatteri Orionissa. Seminaariin littyi Teuvo Tulio -aiheisia haastatteludokumentteja, joiden tekemisestä vastasi seuran puheenjohtaja Erkki Peltomaa.

17.10. Runon ja dokumentin polkuja – Lasse Naukkarisen 70-vuotistapahtuma Ateneum-salissa.
Tilaisuus toteutettiin yhdessä DocPointin, Dokumenttikillan ja Suomen elokuvakontaktin kanssa.

Seura osallistui edesmenneen puheenjohtajansa Matteus Marttilan hautajaisiin Tampereella 4.2.2012 ja esitti Elokuvateatteri Orionissa muistonäytöksenä Matteus Marttilan lavastaman elokuvan Aurinkotuuli (1980. Ohjaus: Timo Linnasalo) ja järjesti muistotilaisuuden ravintola Dubrovnikissa.

Huhti- ja toukokuussa seura lähetti osanottona adressin edesmenneitten Heikki Hämäläisen ja Jukka Mannerkorven omaisille.