Hiljainen mies jätti vahvan jäljen

Risto Jarva -seuran hallituksen pitkäaikainen jäsen, elokuvaaja Juha-Veli (Jussi) Äkräs kuoli Helsingissä 22. joulukuuta 2021. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Urjalassa 4.7.1948.

Helsingin Sanomat julkaisi Jussin muistokirjoituksen, jonka laatimiseen osallistuivat Timo Linnasalo, Mikko Piela, Markku Varjola, Jouko Aaltonen, Ville Suhonen sekä Jussin lapset ja läheiset.

kuva: Jouni Äkräs

Juha-Veli Äkräs kirjoitti ylioppilaaksi Urjalan lukiosta vuonna 1967. Luonnossa liikkumisesta ja lintujen kuvaamisesta jo koulupoikana alkoi kiinnostus myös elokuvaamiseen. Hän valmistui elokuvaajaksi Taideteollisen oppilaitoksen kamerataiteen osastolta 1972. Sieltä hänet löydettiin Risto Jarvan vetämän Filminor-elokuvayhtiön palvelukseen. Äkräs oli osa Filminorin luovaa ja tiivistä työryhmää ja osallistui eri rooleissa yhtiön pitkien ja lyhyiden elokuvien tekoon.

Kuvaajana tai kuvausryhmän jäsenenä Äkräs oli yli 50 elokuvassa. Pääkuvaajana hän toimi muun muassa Antti Peipon Ihmemiehessä (1979) ja Peter von Baghin pitkissä dokumenttielokuvissa Viimeinen kesä (1992) ja 1939 (1993). Operatöörinä tai B-kuvaajana hän toimi aikakautensa keskeisten ohjaajien (mm. Risto Jarvan, Maunu Kurkvaaran ja Matti Kassilan) elokuvissa. Lyhytelokuvia hän kuvasi muun muassa Juho Gartzille, K. J. Koskelle ja Mikko Pielalle. Antti Peipon viimeiseksi jääneessä dokumentissa Valtakunnan sydän (1989) aina luotettava Äkräs sai kuvausohjeet Peipolta tämän ollessa jo sairasvuoteella.

Äkräs toimi myös ohjaajana, leikkaajana, äänittäjänä, järjestäjänä, tuottajana ym. Eri titteleitä kertyi filmografiaan 30. Elokuvan laatutuen saanut ohjaus Muistikuvia Ristosta (1980) oli herkkä muistokirjoitus Risto Jarvalle. Rakkaaseen lintuharrastukseen liittyvä L sve – rengastusta lintuasemalla (1989) palkittiin Tampereen elokuvajuhlilla.

Jussi tunnettiin elokuva-alalla avuliaana, kilttinä ja luotettavana käytännön työmiehenä. Hän loi turvallista ilmapiiriä kuvauksissa, huumorintaju ja legendaariset sanaleikit ja -väännökset toimivat tilanteessa kuin tilanteessa.

Peter von Bagh luki hänet ”maan hiljaisiin”. Kun tytär mainitsi kerran turhan vaatimattomalle isälleen: ”sinä kun olet taiteilija…”, niin Jussi vastasi, ”ei, minä olen duunari ja merimies”.

Äkräs oli myös elokuvakulttuurin puolestapuhuja. Hän oli mukana Risto Jarva -seuran toiminnassa alusta lähtien 1978 ja vaikutti seuran hallituksessa vuosia, kuolemaansa saakka. Hänellä oli Filminorin varaston avaimet yhtiön konkurssin jälkeen. Hän vaali sen muistoa arkistoimalla suomalaiseen elokuvahistoriaan kuuluvia filmejä ja esineitä ja huoltamalla vanhaa kuvausvälineistöä.

Kaupungilla liikkuessaan Jussilla oli aina kirja mukana. Jussin kangaspussista löytyi varsinaisia aarteita, jotka hän oli poiminut ties mistä poistohyllystä. Usein oli kyse valokuvauksen historiasta, televisiotekniikan pioneereista tai tutkimusmatkailijoista.

Vaeltelu luonnossa, lintujen tarkkailu ja kuvaaminen säilyivät aktiivisena harrastuksena vielä eläkepäivinäkin. Jussia jäivät kaipaamaan perhe ja työtoverit.