KOTIMAISTEN KLASSIKOIDEN TAMMIKUU 2023

Risto Jarva -seura järjestää tammikuussa 2023 kotimaisten klassikoiden näytöksiä elokuvateatteri Orionissa.

TULITIKKUJA LAINAAMASSA ma 9.1. klo 17.15

+ AKU KORHONEN 130 VUOTTA -LUENTO

 Näyttelijä Aku Korhonen (1892-1960) kohosi yhdeksi populaarikulttuurimme kirkkaimmista ikoneista suomalaisen elokuvan studiokaudella. Korhosen aito ja maanläheinen charmi haltioitsi sekä yleisön että kriitikot sukupolvien ajaksi. 

Näyttelijäsuuruuden syntymästä on tullut kuluneeksi 130 vuotta. Sen kunniaksi Cinema Orion ja Risto Jarva -seura esittää suosikkikomedian Tulitikkuja lainaamassa (1938), jota edeltää elokuvatutkija Alex Dayn luento Korhosen taiteilijanurasta. Esitystä elävöittävät näytteet Korhosen laajan filmografian hienoimmista hetkistä.

Elokuva esitetään luennon jälkeen, joka kestää 45 min.

Teatterin aulassa on myynnissä Korhosten sukuseuran tuotteita kuten paitoja, puukorvakoruja, hiirimattoja, mukeja ja jääkaappimagneetteja. Käteismaksu. Lisätiedot: https://www.korhostensukuseura.fi/

Tapahtuman päätteeksi arvotaan lahjakortteja ja tuotepalkintoja.

Liput ja lisätiedot: Tulitikkuja lainaamassa   

HERRA PUNTILA JA HÄNEN RENKINSÄ MATTI  ma 16.1. klo 17.15 

RALF LÅNGBACKA IN MEMORIAM

Viime vuonna edesmenneen Ralf Långbackan Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti (1979) oli menestys aikoinaan ja upeasti aikaa kestänyt filmatisointi Bertolt Brechtin ja Hella Wuolijoen yhteistyöstä.

1930-luvun Hämeessä alkoholisoitunut tilanomistaja Johannes Puntila (Lasse Pöysti) on naittamassa tytärtään Eevaa (Arja Saijonmaa) attasea Eino Silakalle (Martin Kurtén). Eeva itse iskee silmänsä Puntilan teräväpäiseen autonkuljettajaan, Mattiin (Pekka Laiho), joka ei kuitenkaan ole valmis tanssimaan herrasväen pillin mukaan.

”…valtavan hauska elokuva, jolla on tärkeää ja keskeistä yhteiskunnallista sanottavaa; kerrankin suomalaisen elokuvan käsikirjoituspohja tuntuu olevan kunnossa.” (Sakari Toiviainen)

Näytökseen saapuu vieraaksi näyttelijä, elokuvatuottaja Mats Långbacka, jota Päivi Istala haastattelee.

Liput ja lisätiedot: Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti

HEIDI KROHN SILJANA ma 23.1. klo 17.15

Heidi Krohn ei ehtinyt kauan ilakoida 1950-luvun huolettoman kevyenä komediennena, kun hän jo sai nimiroolin vakavammalta mahdolliselta laidalta, F.E. Sillanpãä -filmatisoinnista Silja – nuorena nukkunut (1956)

Ohjaaja Jack Witikan paras saavutus on hieno ja häkellyttävä elokuvadraama ja suomalaisittain poikkeuksellisen tinkimätön ihmiskohtalon kuvaus, jonka tarkka sosiaalihistoriantaju viiltãã ja nostaa katsojalle hiljalleen melkoisen palan kurkkuun. Etenkin kaikille ”jokainen on oman onnensa seppä” -ajatuksen toistajille Silja on edelleen pakollista katsottavaa.

Heidi Krohn saapuu näytökseen vieraaksi. Päivi Istala haastattelee. 

Liput ja lisätiedot: Silja – nuorena nukkunut

RESTAUROITU KAHDEKSAN SURMANLUOTIA la 28.1. klo 13

Saamme vihdoin Orioniin myös suomalaisen elokuvan yhden suurimmista merkkiteoksista eli Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia (1972) restauroituna 35mm filmikopiona. 

Tämä ainutlaatuinen, Peter von Baghin ja Martin Scorsesen intohimosta syntynyt projekti on nähty aiemmin Sodankylän elokuvajuhlilla ja KAVIn Kino Reginassa. Orionissa esitetään uusi uunituore Suomeen saapunut filmikopio. 

Yli viisituntinen eepos kannattaa kokea viimeistään nyt elokuvateatterissa, liian usein tilaisuus ei toistu. 

Näytöksen aikana on yksi 20 min. väliaika.  Liput ja lisätiedot: Kahdeksan surmanluotia