Nykytaiteen museo (1986)

Antti Peipon Nykytaiteen museo on dokumenttielokuva, mutta edustaa samalla eräänlaista ”art-fictiota”. Näin siksi, koska se kuvasi jotain sellaista mitä ei ollut olemassa, mutta olisi voinut olla. ”Kaupunki, jolla ei ole modernin taiteen museota, on invalidi!” kuului Peipon credo.

Vuonna 1986 valmistunut elokuva on ikävä kyllä yhä edelleen ajankohtainen, sillä kuten kaikki tietävät, Helsingin museotilanne on yhä avoin ja herättää edelleen yhtä voimakkaita tunteita kuin tuo Peipon komea julistus.

Elokuvaan on rakennettu tieteiselokuvan tyyliin pienoismallitrikein museorakennus, joka sijaitsi VR:n makasiinien alueella lähellä Eduskuntataloa ja nykyistä Kiasmaa. Samanlaisin havainnekuvin ja -videoin meille tänä päivänä kaupitellaan muitakin huippurakennuksia. Eli siinäkin mielessä Peippo tuli olleeksi juuri elokuvaajana edellä aikaansa. ”Elokuvani ei osallistu keskusteluun, mitä on kuvataide, vaan mitä on todellisuus”, Peippo korosti.

Ajan myötä Nykytaiteen museosta on kuitenkin kasvanut myös dokumenttielokuva 1980-luvun suomalaisesta nykytaiteesta. ”En ole tehnyt tätä elokuvaa pikakäyttöön”, Peippo on kertonut. ”Sen merkitys syntyy ajan kuluessa. Se on kuin hiekanjyvä kengässä, joka hankaa niin kauan kuin Helsinkiin saadaan Nykytaiteen museo.”

Useimmat elokuvassa esiintyvät taiteilijat olivat Peipon henkilökohtaisia ystäviä. Siinä elokuva muistuttaa paljon Emile de Antonion niin ikään kuvataiteilija-ystävistään tekemää tärkeää dokumenttia Painters Painting (1973).

Nykytaiteen museo sai vuonna 1986 Valtion elokuvapalkinnon.

– Markku Koski 2017

ohjaus Antti Peippo

kuvaus Pekka Aine, Tahvo Hirvonen ja Juha-Veli Äkräs

leikkaus Anssi Blomstedt

ääni Tero Malmberg, Anssi Blomstedt ja Matti Kuortti

miksaus Tuomo Kattilakoski

lavastus Lauri Anttila, Jussi Kautto ja Urpo Puisto

trikit Heikki Paakkanen ja Lauri Pitkänen

pienoismallit Kalevi Linden

näyttelysihteeri Elina Katainen

kuvaussihteeri Maiju Leppänen

tuotantosihteeri Orvokki Taivalsaari

tuotantopäällikkö Heikki Takkinen

värinmääritys (Suomi-Filmi Oy) Jorma Korpinen

asiantuntija Salme Sarajas-Korte, Erik Kruskopf, Erkki Pirtola, Juhani Pallasmaa, Jaakko Lintinen, Timo Valjakka

selostaja/haastattelija Antti Peippo

esiintyjät Erik Kruskopf, Rafael Wardi, Juhana Blomstedt, Jorma Hautala, Carolus Enckell, Reijo Viljanen, Paul Osipow, Kain Tapper, Olavi Lanu, Kauko Lehtinen, Martti Aiha, Jaakko Lintinen, Jarmo Mäkilä, Erkki Pirtola, Jussi Kivi, Rauni Liukko, Leena Luostarinen, Cris af Enehjelm, J.O.Mallander, Raimo Utriainen, Lauri Anttila, Kimmo Takala, Maiju Leppänen

63 min.