PETER VON BAGH -STIPENDI ELOKUVALEIKKAAJA ANNE LAKASELLE

Risto Jarva -seuran hallitus myönsi ensimmäisen Peter von Bagh -stipendin elokuvaleikkaaja Anne Lakasen työsuunnitelmalle, jonka hän tiivistää seuraavasti:

”Haluan kirjoittaa kirjasen elokuvaleikkauksesta, sen merkityksestä ja ymmärtämisestä. Kirja ei ole ABC-opas miten teet täydellisen skarvin/leikkauksen, vaan ennemminkin on kyse asenteesta, taiteesta ja omasta kehityksestä.”

Lakanen on Aalto-yliopiston leikkauksen emeritaprofessori, joka on pitkään kuulunut maamme parhaimpien ja kokeneimpien leikkaajien joukkoon. Pitkä ura antaa hyvät edellytykset ja erityisen näkökulman tekstille. Elokuvaleikkauksesta ei ole myöskään kirjoitettu suomeksi kovinkaan paljoa.

Risto Jarva -seura ry. julisti kesäkuussa yleiseen hakuun Peter von Bagh -stipendin. 3 000 euron suuruinen apuraha myönnetään työsuunnitelmalle, joka edustaa elokuvajournalismia, -kritiikkiä, -tutkimusta tai muuta elokuvasta kirjoittamista.

Määräaikaan mennessä saapui 24 hakemusta. Kaikki elokuvakirjoittamisen lajit olivat raadin käsittelyssä samanarvoisia.

Raadin mielestä hakemusten taso oli erittäin korkea. Hankkeita tarjottiin laajalta alalta niin kuin toivottiinkin, aiheina niin elokuvan klassikot kuin uusi elokuva eri muodoissaan. Joukossa oli kritiikki-, tekijä- ja tutkimuslähtöisiä artikkeleita ja kirjoja. Myös eri julkaisumuodot olivat edustettuina.

Stipendi rahoitetaan suoraan Risto Jarva -seuran saamilla tekijänoikeuskorvauksilla.

Anne Lakanen saa kukat ja diplomin Risto Jarva -seuran puheenjohtaja Ville Suhoselta ja varapuheenjohtaja Päivi Istalalta Rosebud Sivullisessa 29.9.2023.

Kuva: Mikko Lyytikäinen.