PIRKKO MANNOLA LOISTAA ORIONIN SYKSYN TÄHTENÄ

Cinema Orion kunnioittaa monipuolista taiteilijaa neljän elokuvan erikoissarjalla 24.10.–14.11.2022. Pirkko Mannola saapuu omien suosikkielokuviensa Tyttö ja hattu sekä Ihana seikkailu -näytöksiin.

Pirkko Mannola kuuluu tänään upeaan yli kahdeksankymppisten esiintyvien taiteilijoiden vaikuttavaan tähtikaartiin, joka vuosikymmeniä on ilahduttanut musiikkia, iskelmiä ja laulajia ihailevaa suurta yleisöä.

Elokuvateatteri Cinema Orionin tarjoamassa avoimen keveässä kattauksessa näemme Pirkon läpimurronvuosilta neljä suussasulavan makeaa näytettä. Ne todistavat kaikessa viattomuudessaan, kuinka Mannola oli yksi viimeisiä todellisia tähtiä, joita suomalainen elokuvateollisuus synnytti.

Miss Suomi -instituutio lienee tietyiltä osin mennyttä maailmaa, mutta suositun kilpailun jättämä kulttuurinen perintö ei ole niin yksiulotteista kuin ehkä voisi luulla. Tuskin olisimme koskaan saaneet sellaista kansallista piristysruisketta kuin Pirkko Mannola ellei hän olisi voittanut kilpailua 2.2.1958 Messuhallissa. Sen myötä käynnistyi myös nuoren iloisen naisen ura laulajana ja näyttelijänä.

Vuonna 1961 Elokuva-aitan äänestyksessä hän oli suosituin suomalainen naisnäyttelijä ja on yhä elävä muisto ajalta, jolloin luettiin silmät suurina elokuvalehtiä ja uskallettiin unelmoida suurenmoisesta romantiikasta, joka kuin luonnostaan oli astuva arkisempaankin elämään.

Iskelmäelokuvissa kaikuivat Kuinka rakkaus alkoi, Pikku-pikku-bikinissä ja Maailman paras levy – ja laulujen esittäjä teki varhaista kansainvälistä uraa Saksan levymarkkinoilla. Siellä tunnettiin Pirko Manola, joka esiintyi eurooppalaisten suurnimien kanssa, sellaisten kuin Vico Torriani tai Wyn Hoop, orkesterinjohtajina Kurt Edelhagen ja Hugo Strasser.

”Ei ollut managereja, ei neuvonantajia”, sanoo Pirkko Mannola tänään. Vanhoja iskelmäelokuvia muistellessaan hän heilauttaa kättään: ”Ne nyt olivat semmoisia…” Mieluisimmista elokuvistaan hän mainitsee kaksi: Tyttö ja hattu sekä Ihana seikkailu. ”Oli ihana tutustua ja tehdä töitä Rauha Rentolan ja Ruth Snellmanin kanssa.” Pirkko Mannola saapuukin Orioniin vieraaksi juuri näiden elokuvien näytökseen Päivi Istalan haastateltavaksi.

 

Näytösten alkukuvina esitetään nostalgisia mainosfilmejä, joissa Pirkko Mannola hehkuttaa niin Lux-saippuaa, Flame Glota kuin OKO Nuorisopankkitiliäkin. Atrian legendaarisissa mainoksissa makkaroista nauttii myös aviomies Åke Lindman.

PIRKKO MANNOLA -SARJA CINEMA ORIONISSA 24.10.–14.11.

MA 24.10. KLO 17.15 Aarne Tarkas: Tyttö ja hattu (1961)

Mannolan oma suosikkielokuva on vauhdikas kesäkomedia. Vieraana Pirkko Mannola.

MA 31.10. KLO 17.15 Aarne Tarkas: Nina ja Erik (1960)

Nuoriso-ongelmia peilaavassa teinien rakkaustarinassa Mannolan vastanäyttelijänä on Martti Katajisto.

MA 7.11. KLO 17.15 Toivo Särkkä: Ihana seikkailu (1962)

Särkän viimeinen ohjaustyö on 1800-luvun ranskalaistaustaista kartanoromantiikkaa väreissä. Vieraana Pirkko Mannola.

MA 14.11. KLO 17.15 Aarne Tarkas: Tähtisumua (1961)

SF:n ensimmäinen iskelmäparaati sekoittaa faktaa ja fiktiota. Mannolan ja Esko Salmisen lisäksi mukana on huikea kavalkadi 60-luvun suurimpia staroja.

Liput ja lisätiedot Cinema Orionin sivuilla.