Tsaarin armeijan eversti C.G. Mannerheim lähetettiin vuonna 1906 tiedusteluretkelle Keski-Aasiaan ja Kiinaan. Tarkoituksena oli kerätä sotilaallista ja poliittista aineistoa. Kaksi vuotta kestäneen reissun pituudeksi tuli 14000 kilometriä, jotka tuleva Suomen marsalkka suoritti ratsain.
Mannerheim ei kuitenkaan voinut lähteä matkaan tsaarin armeijan upseerina. Niinpä hänelle luotiin peitetarina, jonka mukaan hän toimi tieteellisenä tutkijana. Mannerheim otti peitetarinan kuitenkin tosissaan ja hän keräsi saaliikseen mittavan arvokkaan kokoelman kansantieteellistä aineistoa.
Peipon dokumentti seuraa Mannerheimin matkaa lähinnä Kiinan luoteisosaan sijoittuvalta osuudelta. Elokuvan kuvallisen ilmaisun perusta on valokuvissa, jotka Mannerheim matkallaan otti joko tiedustelua tai kansantieteellistä tutkimustaan varten. Kiinan luoteisosasta on myös peräisin suurin osa matkalta tuoduista 1400 esineestä. Myös nämä ovat esillä elokuvassa.
Ääninauha koostuu Mannerheimin matkallaan tekemistä muistiinpanoista ja päiväkirjakatkelmista, joissa hän kommentoi näkemäänsä. Alusta asti Suomalais-ugrilainen seura ja Antellin kokoelmat suhtautuivat suopeasti matkaan. Mannerheim kertoo tarkasti, mitä kaikkea seurat halusivat hänen tuovan mukanaan, harvinaisia käsikirjoituksia, arkeologisia löytöjä, kansantieteellisiä esineitä ja tietoa vähän tunnetuista kansoista.
Vaikka Mannerheimin matka oli ennen kaikkea sotilaallinen, se puoli tuntuu jäävän toisarvoiseksi. Rivien välistä suorastaan hehkuu Mannerheimin into vieraita kulttuureita, heidän tapojaan ja elinpiiriään kohtaan. Myös karut aasialaiset vuoristomaisemat pääsevät elokuvassa osallisiksi. Mukana on myös aavistus huumoria, kun Mannerheim selittää byrokraattisista vaikeuksista, joita hänen valeidentiteettinsä aiheutti. Lopussa kuullaan Mannerheimin tiedusteluretken yhteenveto. Se kuitenkin kuulostaa pelkältä muodollisuudelta, ja vähemmän tärkeältä asialta kuin matkan tarjoama kansantieteellinen rikkaus.
Elokuva esitetään 35mm kopiona englanninkielisellä kertojaäänellä. Dokumentissa ei ole tekstitystä.
– Henri Waltter Rehnström 2017
ohjaus, käsikirjoitus ja kuvaus Antti Peippo
valaisu C.G.Hagström
äänitys ja leikkaus Olli Soinio
lukija Veikko Honkanen
miksaus Tom Forsström ja Tuomo Kattilakoski
tiedeasiantuntija Harry Halén
laborointi (Suomi-Filmi Oy) Jorma Korpinen
35 min.