TIMO LINNASALON retrospektiivi Orionissa 22.8. – 3.10.2022

Elokuvateatteri Cinema Orion esittää omaäänisen ja tinkimättömän visionäärin, ohjaaja Timo Linnasalon odotetun retrospektiivin. Sarja alkaa maanantaina 22.8. yhdellä Linnasalon avainteoksista, elokuvalla Päivää, herra Kivi, jossa kuvataan pienen paikkakunnan ihmissuhteita Aleksis Kiven hengessä. Orionin sarja käsittää keskeiset Linnasalon teokset. Näytöksissä on paikalla ohjaajan lisäksi myös hänen työtovereitaan. 

Timo Linnasalo ja Aito Mäkinen -kuva
Timo Linnasalo (oik.) ja Aito Mäkinen Hanasaaressa v. 1981. Kuva: Mikko Lyytikäinen.

Timo Linnasalo (s. 1945) aloitti elokuvauransa äänittäjänä ja on jatkanut sitä leikkaajana. Tässä välissä hän on laajentanut elokuvamme henkisiä avaruuksia ja muotokieltä persoonallisilla ohjauksillaan. Niissä kartoitetaan olemassaolon ja vapauden ehtoja, etsitään minää ja elämän tarkoitusta, luodataan rakastamisen vaikeutta. Yhden todellisuuden sijasta Linnasalo hahmottaa rinnakkaisia todellisuuksia. Realismi-käsite laajenee käsittämään olevaisen koko kirjon.

Linnasalo lähestyy elokuvaa kokonaiskulttuurin ja elämänmuotojen kautta. Skaala ulottuu antiikin Kreikasta Kiveen ja Dostojevskiin, historiasta nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Kysymyksenasettelut ovat eksistentiaalisia ja filosofisia. Yhteiskunnalliset lainalaisuudet ovat läsnä. Pitkien elokuvien käsikirjoitukset ovat syntyneet yhteistyössä kirjailija Ilpo Tuomarilan kanssa.

Linnasalo on myös kriittisen ympäristödokumentin pioneereja maassamme. Hän kuuluu kansainvälisen tason ohjaajana samaan Nyrki Tapiovaarasta alkaneeseen suureen linjaan kuin työtoverinsa Risto Jarva ja Aki Kaurismäki.

Risto Jarva -seuran ja Cinema Orionin sarja tarjoaa nyt odotetun retrospektiivin Timo Linnasalon ohjauksista. Huom. ainoat näytökset! Tekijävieraita luvassa.

Vartioitu kylä 1944 -elokuvan kuvauksista
Vartioitu kylä 1944 -elokuvan kuvauksista.

MA 22.8. klo 17.15 PÄIVÄÄ, HERRA KIVI (1984) peilaa rikastavasti toisiinsa ristiriitaisia mielialoja ja ihmissuhteita, hulluutta ja terveyttä, elämää ja teatteria, arkea ja runoa.

Tekijävieraina ohjaaja Timo Linnasalo ja käsikirjoittaja-kirjailija Ilpo Tuomarila.

MA 29.8. klo 17.15 VARTIOITU KYLÄ 1944 (1978) on Kainuun rajaseudun kotirintamalle sijoittuva  ihmiskuvaus, kriittisen sotahistorioinnin avaus suomalaisessa elokuvassa.

Tekijävieraina näyttelijät Timo Torikka ja Raimo Grönberg sekä ohjaaja Timo Linnasalo.

MA 12.9. klo 19.45 AIKALAINEN (1984) on huima älyllinen sukellus kaupungin kellariloukon asukin pään sisälle kahdessa ajassa ja paikassa, Dostojevskin ja omassamme.

Tekijävieraina näyttelijä Kati Outinen, säveltäjä Heikki Valpola ja ohjaaja Timo Linnasalo.

MA 12.9. klo 21.15 VIIVA VINITA – TAVALLISEN IHMISEN MUSEO (1990) on ravintola Kosmoksessa seitsemällä otoksella kuvattu tunnustuksellinen yksinpuhelu, jonka Irma Junnilainen suvereenisti esittää naispääosa-Jussin arvoisesti.

MA 26.9. klo 17.15 DOKUMENTTIELOKUVAT: Luonto ja työ (1971) oli ensimmäisiä poleemisia ekologisia elokuvia Suomessa: hyökkäys ympäristön saastuttamista ja sitä harjoittavaa talousjärjestelmää vastaan. Kylä (1976) on sisältä nähty raportti Kuhmon Nivasta: syrjäisen, autioituvan kehitysalueen elämänmuodoista, ongelmista ja mahdollisuuksista. Matkakuvia maasta 1982-1985 (1986) luo kriittisen katseen rakentamiseen, miljöösuunnitteluun ja arkkitehtuuriin.

Vieraana ohjaaja Timo Linnasalo.

MA 3.10. klo 17.15 EROS JA PSYKHE (1998) perustuu Eeva-Liisa Mannerin näytelmään antiikin myyteistä: traaginen ja lyyrinen rakkaustarina unen ja toden, elämän ja kuoleman rajamailla.

Tekijävieraina lavastaja-pukusuunnittelija Sari Salmela ja ohjaaja Timo Linnasalo.

Heli Takala ja Antti Reini – Eros ja Psykhe
Heli Takala ja Antti Reini – Eros ja Psykhe