Vartioitu kylä 1944 (1978)

Antti Litja ja sotilaspoliisia esittävä Jouko Lumme.

Antti Peippo toimi harvakseltaan kuvaajana elokuvissa, jotka eivät olleet joko Risto Jarvan tai hänen itsensä ohjaamia. Vartioitu kylä 1944 kuuluu harvoihin poikkeuksiin. Se on Timo Linnasalon ohjaama, jatkosodan viimeiseen kesään sijoittuva draamaelokuva.

Tapahtumapaikkana on pieni rajan pinnassa oleva kuhmolainen kylä, jota kersantti Kervisen johtama sotilasjoukko vartioi. Kaukopartiomies Jaakko Tulivaara saapuu kotikyläänsä hermolomalle. Samaan aikaan lähistöllä häärii venäläinen desantti, joka on alun perin lähtöisin samasta kylästä, nimeltään Janne Kyllönen. Hän on Jaakon vanha lapsuudenkaveri.

Jaakon ja Jannen hahmojen kautta päästään suoraan kiinni elokuvan tematiikkaan. Hahmot eivät edusta vain itseään vaan ennen kaikkea myös kotimaitaan, toinen Neuvostoliittoa, toinen Suomea. Näin kuvaus kahden nuoren miehen ystävyydestä laajenee kuvaukseksi eri valtakuntien välisistä suhteista, maailmanpolitiikasta. Mitä merkitsee viha ja rakkaus yksilötasolla, mitä se merkitsee yleisesti?

Elokuva liikkuu kahdessa eri aikakaudessa. Kesästä 1944 hypätään ajoittain 1930-luvun alkuvuosiin, aikaan jolloin Janne ja Jaakko olivat vielä lapsia, ja jolloin Jannen kommunistista aatetta tunnustava perhe valmistautui loikkaamaan itänaapuriin.

Peipon sävykäs kuvaus sitoo ajanjaksot sujuvasti yhteen. Takaumakohtaukset alkavat yllättäen, monesti aivan huomaamatta. Näin menneisyys ja muistot ovat alituisesti läsnä tarinan nykyhetkessä ja nykyhetki menneisyydessä.

Peipon kamera tallentaa vaikuttavasti niin paljonpuhuvat lähikuvat ihmiskasvoista kuin laajatkin kuvat. Viimeisistä mainittakoon kohtaus, jossa Janne ja Jaakko ajautuvat tappeluun. Yhtäkkiä kamera siirtyy kuvaamaan tilannetta kaikaa etäältä. Tappelevat pojat ovat kuin kaksi pientä muurahaista ja heidän tappelunsa näyttää mitättömältä tuhertamiselta. Näin kuvassa korostuu väkivallan järjettömyys.

– Henri Waltter Rehnström 2017

ohjaus Timo Linnasalo
tuotantopäällikkö Jouko Lumme
käsikirjoitus Ilpo Tuomarila, Timo Linnasalo, Jouko Lumme
kuvaus Antti Peippo
B-kuvaajat Kari Kekkonen, Erkki Peltomaa
Leikkaus Juho Gartz
ääni Paul Jyrälä, Matti Kuortti, Jouko Lumme
musiikki Heikki Valpola
lavastus Pentti Valkeasuo
puvut Sari Salmela
maskeeraus Kristiina Valkeasuo
näyttelijät Raimo Grönberg, Markku Huhtamo, Kaija Kangas, Antti Litja, Paavo Piskonen, Timo Torikka, Markku Blomqvist

100 min.